Zeci de persoane au ajuns la spital, în ultimele luni, după ce au fost mușcate de animale, în special câini. Cum prin mușcătura de animale se poate transmite o boală infecțioasă acută, respectiv rabia, pacienților li s-a administrat vaccinul antirabic.
Zilele acestea, în paralel cu vaccinarea antirabică a vulpilor, care este efectuată de medicii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea derulează o campanie de prevenire a rabiei. Specialiștii instituției spun că rabia este o boală infecțioasă acută determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin mușcătură, având o evoluție rapidă și, în final, mortală. Astfel, singura metodă utilă în prevenirea bolii este vaccinarea cu ser antirabic. „Boala se transmite la om prin mușcătura animalelor turbate, care conțin în saliva lor virusul rabic. Saliva poate infecta omul și prin contactul cu plăgi. Virusul rabic se elimină prin salivă încă din perioada de incubație, ceea ce arată contagiozitatea animalelor înainte de apariția bolii. Se elimină, de asemenea, prin urină și prin laptele animalelor turbate. Rabia nu este transmisibilă de la om la om.Virusul rabic, introdus în organism printr-o mușcătură, înțepătură, plagă înțepată, se propagă spre sistemul nervos central. Cele mai periculoase mușcături sunt cele de la nivelul capului și gâtului. Moartea în rabie apare în urma encefalitei rabice și a afectării trunchiului cerebral, ceea ce duce la insuficiență respiratorie și circulatorie”, explică specialiștii DSP Vrancea.
În cazul în care sunteți mușcat de vreun animal și prezentați simptome de tipul: indispoziție, cefalee, modificări de caracter, depresie, sensibilitate la lumină și zgomot, secreție salivară abundentă, dificultate la înghițire, trebuie să vă prezentați de urgență la medic. „Persoana