Banderolele pentru greva japoneză sunt asigurate de sindicate.
Puse cap la cap, banderolele pe care dascălii le vor purta pe braț în zilele de 28, 29 și 30 octombrie, în timpul grevei de avertisment, însumează nu mai puțin de 2 kilometri. Atât măsoară panglica pe care reprezentanții Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ (SLLI) Neamț au comandat-o, au tăiat-o și au repartizat-o apoi liderilor sindicali din școli, pentru a ajunge la profesorii și învățătorii care vor protesta săptămâna viitoare. Este pentru prima dată când “logistica” necesară desfășurării grevei japoneze este asigurată de sindicate. Pe 28, 29 și 30 octombrie, sindicatele din învățământ au organizat o grevă japoneză, fără întreruperea activității.
“Ne așteptăm ca toți membrii de sindicat să adere la această mișcare. Nu întrerupem activitatea, ne exprimăm doar dezacordul referitor la trei mari probleme cu care se confruntă învățământul românesc, legate de legislație, de curriculum și de resursele umane”, a spus Gabriela Grigore, secretar general al SLLI Neamț.
Printre altele, profesorii cer adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, acordarea a minimum 6% din PIB sectorului educațional, modificarea Legii Educației în ceea ce privește statutul personalului didactic, decontarea cheltuielilor făcute cu naveta și reintroducerea sporului de doctorat. Greva japoneză reprezintă doar începutul mișcărilor sindicale anunțate de profesori. Pe 29, 29 și 30 octombrie, sindicaliștii vor picheta sediul Guvernului și sediul USL din București, iar pe 5 noiembrie este programat în capitală un marș de protest, la care vor participa sindicaliști din toată țara. “Noi am anunțat că vom fi prezenți cu 50 de participanți, dar, dacă vor exista solicitări din partea colegilor, suntem pregătiți să suplimentăm mijloacele de transport, astfe