Creditul din uşă-n uşă sau împrumutul până la salariu sunt metode foarte scumpe, însă extrem de rapide de a face rost de sume de bani pe termen scurt, atunci când ai neapărat nevoie.
Despre singura firmă din România care aduce creditul la uşa clientului şi vine periodic să îi ia şi rata s-a vorbit în multe feluri. Comparaţiile cu activitatea de cămătărie, prin prisma costurilor mari, nu au lipsit nici ele. Aceeaşi situaţie şi cu IFN care promovează aşa-numitul „credit până la salariu“, ale cărui costuri pot ajunge şi la 4.000%.
La rândul său, amanetul este mai întotdeauna ultima variantă. Ce ar spune însă despre toate acestea cineva cu restanţe la bănci, care are nevoie urgentă de bani? Poate ar privi altfel toate aceste variante şi, poate, dacă nevoia de finanţare se manifestă pe un termen scurt, nici nu ar avea de plătit costuri suplimentare foarte mari. Dacă amanetul presupune să ai o anumită garanţie (bijuterii, electronice, telefoane sau, mai nou, chiar automobile), creditele date de unele IFN-uri pot fi contractate cu o adeverinţă de salariu şi atât. De când a venit în România, în 2007, până în prezent, Provident a dat peste 500.000 de credite, în ciuda costurilor care ar echivala cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de până la 100%. Clienţii, spun ei, dezvoltă, de multe ori, o relaţie pe termen lung cu creditorul, iar acesta din urmă ajunge să fie echivalentul unei rude mai înstărite. Împrumută sume mici de bani pe perioade destul de scurte.
Totul ţine de timing
Creditul mediu dat de Provident este undeva la 1000 de lei, însă suma maximă poate ajunge şi la 3.500 de lei. Dacă pentru 1.000 de lei ai aştepta scadenţa şi ai plăti toate cele 46 de rate săptămânale, ar rezulta o sumă totală de rambursat de 1.319 lei, la care se adaugă comisionul de analiză a dosarului, adică 80 lei de plătibili la final. În aceste condiţii