Duminică de duminică, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, un ghid voluntar aşteaptă turiştii sau localnicii dornici să facă un tur ghidat gratuit al centrului oraşului.
Iniţiativa non-profit, pe nume „Cluj Guided Tours", are în spate un grup de studenţi, masteranzi sau persoane care s-au pregătit în domeniul ghidajului turistic. Activitatea se desfăşoară sub îndrumarea unui cadru didactic de la Facultatea de Geografie, care este şi iniţiatorul grupului. „O parte dintre membrii grupului au dobândit deja ecusonul de ghid, alţii sunt în curs de a-l obţine, iar alţii abia au deschis poarta «Oraşului Comoară»", spune Cristina Bolog, asistent la Facultatea de Geografie. Aceasta a răspuns în numele întregului grup la o serie de întrebări puse de cluj.travel, dar a subliniat că „nu este important cel ce iese în faţă cu diferite ocazii, căci poate alţii stau în spatele reuţitei lui. Suntem o echipă şi am dori aşa să mergem înainte împreună".
Când, cui şi cum i-a venit ideea acestor tururi?
Ideea s-a conturat începând din anul 2008, ca urmare a constatării valorificării reduse a „poveştii" şi a „spiritului locului" în Cluj-Napoca. Pentru că suntem o asociaţie, să zicem că nu are importanţă majoră cine a avut ideea, ci important este că ne-am unit forţele pentru a face ceva util pentru noi şi pentru ghidajul din Cluj şi că suntem deschişi solicitărilor, colaborărilor. Dorim să fim buni şi să creştem ca performanţă şi număr, iar pentru asta ne pregătim continuu. Principiul este acela al continuităţii, astfel încât cei care sunt deja pregatiţi îi instruiesc pe cei proaspăt intraţi în asociaţie. Modelul de bază este preluat din Praga, însă proiectul nostru presupune trei direcţii: creează cadrul necesar pregătirii şi dobândirii de experienţă, tinde spre crearea unei comunităţi de ghizi pregatiţi în Cluj-Napoca prin creşterea importanţei acestei m