În cadrul reformei Justiţiei, până la finele anului în şase procuraturi raionale vor fi instituite camere de audieri prietenoase copiilor. Experţii salută ideea, dar spun că pentru a asigura buna funcţionare a acestora trebuie înlăturate câteva lacune legislative.
Minorii victime ale abuzurilor sunt nevoiţi să retrăiască experienţele de coşmar în timpul procesului judiciar şi pot fi traumatizaţi psihic repetat. Este situaţia Miei, de şapte anişori, care, după ce a fost abuzată sexual de concubinul mamei, a fost nevoită să povestească în faţa judecătorilor, violatorului, poliţistului şi procurorului prin ce a trecut. „Copilul este speriat şi nu spune nimic şi există riscul să nu ajungă cazul în instanţă“, povesteşte Rodica Coreţchi-Mocanu, manager al Centrului de Asistenţă Psiho-Socială a Copilului şi Familiei „Amicul“, din Chişinău.
Proiect în şase raioane
O soluţie este audierea minorilor-victime în încăperi speciale, doar că acestea există în prezent numai în cadrul judecătoriilor din Hânceşti şi Bălţi, la Procuratura Călăraşi, precum şi în câteva centre deschise de ONG-uri. Până la sfârşitul acestui an, autorităţile promit să amenajeze astfel de camere în cadrul procuraturilor din şase raioane: Anenii Noi, Cahul, Leova, Ocniţa, Orhei şi Soroca. Iniţiativa face parte din Strategia de reformare a justiţiei.
Camera de audiere prietenoasă copiilor va fi compusă din două încăperi separate: una în care se va afla minorul împreună cu persoana care-l va intervieva şi alta în care se vor afla avocaţii, procurorii şi persoana acuzată. Încăperile vor fi dotate cu echipament audiovizual, inclusiv camere video şi microfon, pentru a înregistra procesul de audiere.
Persoanele care intervievează minorii trebuie să aibă o pregătire specială, să cunoască bine psihologia şi psihopedagogia.
Daniela Sâmboteanu Şefa CNPAC
Am ales în aşa fel rai