Majoritatea covârşitoare a tinerilor cu performanţe şcolare remarcabile în timpul liceului aleg să urmeze universităţi de top "din afară" şi nu-şi fac planuri să se reîntoarcă în ţară la terminarea studiilor.
"Trendul" plecării la studii la universităţile din Vest a început la Iaşi în anii 2005-2006. Dacă, iniţial, era o ştire faptul că un olimpic ieşean era admis la o universitate de top din afară, acum se prezintă deja ca un fapt banal.
Potrivit estimării oficialilor învăţământului ieşean, 20% dintre absolvenţii celor trei licee de top din Iaşi, Colegiul Naţional, Colegil "Emil Racoviţă" şi Colegiul "Costache Negruzzi", aleg să continue studiile peste hotare. Acestora li se adaugă şi elevi cu performanţe remarcabile de la celelalte licee din Iaşi. Practic, anual, pleacă peste hotare la studii peste 150 de absolvenţi de liceu din Iaşi.
"Este un sentiment la extreme. Pe de o parte, valoarea învăţământului ieşean este recunoscută la universităţi de prestigiu de peste hotare. Se ajunge chiar ca elevi ieşeni să fie «vânaţi» în timpul liceului, fapt pentru care nu putem să fim decât mândri. Pe de altă parte, este regretul că universităţile din România nu le mai oferă copiilor condiţiile pe care şi le doresc pentru a continua aici studiile. Cei care termină studiile peste hotare aleg fie să înceapă o carieră în cercetare, fie să lucreze la multinaţionale de top. Oricum, 90% nu se mai întorc sau nu-şi mai fac planuri în sensul acesta", a explicat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Dorul de casă este marele minus pe care copiii plecaţi peste hotare îl scot în evidenţă. În rest, potrivit Cameliei Gavrilă, sunt adaptabili, se pliază sistemului de învăţământ din Vest şi obţin rezultate de top.
Camelia Diaconu (17 ani) este componentă a "tripletei-minune" de la Colegiul "Emil Racoviţă". Adolescenta a obţinut anul acesta, al