Scris de Monica Ardelean - Interviu cu Lucian Dincea, administrator de imobile, despre munca de administrator şi greutatea muncii cu asociaţiile de proprietari.
JA. Lucraţi ca administrator de mai bine de cinci ani. Care e cea mai dificilă parte din această meserie?
Lucian Dincea. Mulţi ar spune ca problemele tehnice, eu spun că cel mai dificil este să fac oamenii să le pese de proprietatea lor şi ceea ce facem să facem o dată şi bine.JA. Ce așteaptă locatarii de la un administrator, doar să le plătească facturile? Care sunt și alte obligații sau poate doar așteptări ale locatarilor?
Plata facturilor este cea mai mică şi mai uşoară atribuţie a unui administrator. Un administrator bun, ştie ce să facă pentru ca totul să funcţioneze bine, eficient, pe termen lung şi la preţul corect. Asociaţia este ca un organism viu şi complex. Pentru a-l ţine în viaţă, administratorul trebuie să fie un bun contabil, instalator, electrician şi chiar psiholog şi mediator atunci când este cazul.JA. Au fost destul de multe cazuri în care administratorul nu şi-a făcut treaba bine. Cum vă explicaţi situaţiile în care ajung unele blocuri după ce administratorul îi lasă fără bani. Cine nu îşi face treaba bine din asociaţiile de proprietari ?
L.D. O asociaţie fără un cenzor exigent şi cu experienţă, poate cădea oricând victima unui administrator căruia sumele mari de bani pe care le încasează îi pot lua minţile. La fel trebuie să fie şi preşedintele, o persoană verticală şi onestă. În plus, cred că ar trebui să fie şi o legătură între furnizori şi biroul Primăriei care răspunde de asociaţiile de proprietari, încât atunci când sunt mai mult de două facturi restanţă, să fie anunţat preşedintele respectivei asociaţii, care la rândul său să-i ceară explicaţii administratorului.JA. Restanțierii rămân una din problemele multor blocuri. Administratorul este cel de la care toată l