Directorul (destituit) al Institutului Geologic Român
"La Roşia Montană, compania Gold Corporation ignoră, ca rezerve potenţiale, 161 tone de telur, 49 tone de germaniu, 172 tone de seleniu, 116 tone de tantal, 777 tone de titan, 1220 tone de stibiu, 29.763 tone de zinc şi până la 129 de milioane de tone de feldspat potasic"
Printr-un gest de o scandaloasă laşitate, guvernul Ponta l-a destituit săptămâna trecută pe directorul Institutului Geologic Român, doctorul în geologie (cu doctoratul luat în Franţa), Ştefan Marincea. Motivul? Patriotul Marincea nu şi-a bătut joc de propria profesie şi a avut curajul să avertizeze Comisia parlamentară specială asupra pericolelor şi ilegalităţilor de la Roşia Montană. "Eu nu-mi voi trăda niciodată ţara", a spus el în cadrul Comisiei, unde a avut o prezentare de trezire la realitate, apreciată de mulţi dintre parlamentari. Deşi destituit în aparenţă pentru alte motive, în bună tradiţie stalinistă, Marincea n-a depus armele şi va acţiona în instanţă măsura abuzivă a Ministerului Cercetării. Cunoscut cititorilor noştri dintr-un interviu precedent în care califica proiectul minier din Apuseni drept unul "primitiv", astăzi geologul Ştefan Marincea dezvăluie pentru "Formula AS" motivele care l-au determinat să ceară în Comisie oprirea imediată a proiectului Roşia Montană.
"Deşi creat în 1906, de Regele Carol I, pentru a sfătui guvernul în probleme de sol şi subsol, Institutul Geologic Român a fost rareori consultat în probleme legate de acordarea unor concesiuni vizând subsolul naţional"
- De ce a fost ignorat corpul de geologi şi oameni de ştiinţă din Institutul Geologic Român în cursul acordării concesiunii şi Licenţei gratuite către RMGC, ca şi în cazul altor mii de concesiuni?
- IGR rămâne instituţia-far a cercetării geologice româneşti, creată pe 19 iulie 1906, prin