Situaţia egalităţii dintre femei şi bărbaţi s-a îmbunătăţit uşor în ultimul an la nivel mondial. O arată un raport prezentat de Forumul Economic Mondial. Asta nu înseamnă însă că nu mai există motive de îngrijorare, mai ales în unele ţări din Orient. Care sunt ţările ce oferă condiţii egale femeilor şi bărbaţilor?
Cel mai bine stau Islanda, Finlanda şi Norvegia. Ele domină clasamentul celor 136 de ţări, realizat în funcţie de participarea la viaţa politică, egalitatea economică, dreptul la educaţie şi sănătate.
Cel mai prost stau ţări din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde nu s-au înregistrat progrese în ultimul an. Yemenul este oaia neagră în această ierarhie mondială. În schimb, Filipine şi Nicaragua figurează ambele în top zece, potrivit BBC.
Poziţionarea Islandei în fruntea clasamentului nu este deloc întâmplătoare. De altfel, ţara se află pentru al cincilea an consecutiv pe primul loc în privinţa egalităţii între femei şi bărbaţi.
Progrese vs. regrese
Vestea bună e că din 2006, când a început realizarea acestui raport anual, 80% dintre ţări au făcut progrese. Vestea proastă e că celelalte 20 de procente nu doar că nu au avansat, ci dimpotrivă, chiar au înregistrat regrese, spun autorii studiului.
Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită sunt ţări care au investit în educaţie şi sănătate, dar nu au integrat femeile şi în economie.
Yemenul este un caz special. Deşi există multe femei în posturi de conducere, iar în 2006, trei femei au candidat la Preşedinţie, problemele grave sunt în educaţie şi sănătate. Gradul mortalităţii mamelor la naştere este foarte ridicat, iar o treime dintre fetele între 6 şi 14 ani nu merge la şcoală.
Nici economiile majore din Asia nu stau prea bine în clasamentul egalităţii de gen. China se regăseşte de-abia pe locul 69, în timp ce Japonia e mult mai jos, mai exact p