Hendre Coetzee poveste ca odata cu declansarea crizei, ofertele de coaching destinate angajatilor au fost reduse si nu au mai fost percepute ca esentiale pentru sustenabilitate. Ulterior, coaching-ul a sprijinit liderii in dezvoltarea “noii normalitati”, care a permis organizatiilor sa se stabilizeze si sa redefineasca notiunea de “castig”, asa cum se intrevedea aceasta pe termen scurt.
"Acest fapt a permis specialistilor in coaching sa sprijine liderii si organizatiile in crearea unei strategii care sa permita trecerea de la pasivitate sau atitudine defensiva, la un angajament mai mare de agilitate si implicare activa in oportunitatile aduse de recesiune. Oamenii au inceput astfel sa apeleze la specialisti in coaching pentru a avea responsabilitati mai bine conturate pe viitor. Eu numesc acest proces «Encore Process». Liderii cauta modalitati de a reveni in «arena» profesionala ca sa dea tot ce au mai bun", a explicat Coetzee.
Wall-Street.ro: Cum i-a afectat criza pe managerii? Cand vedeti o revenire la normal in business?
Hendre Coetzee: Multi manageri au devenit gatekeeperi, renuntand sa fie antreprenori (“builders”). Strategia defensiva a gatekeeper-ului este asteptata atunci cand lucrurile iau o turnura nefasta, insa nu aceasta este calea catre succes. Multi lideri si manageri au decis sa se mentina pe pozitii si sa infrunte greutatile. Cu toate acestea, doar cativa dintre liderii-cheie au observat ca recesiunea reprezinta, de asemenea, o oportunitate si au decis sa-si asume riscuri noi si sa profite de ocazia ivita.
Secretul sta in a trece de la un management de criza, la unul al oportunitatilor de dezvoltare. Modul in care privim lumea determina felul in care reactionam. Trebuie sa existe o noua „normalitate”. Iar noua ne revine sansa de a imagina aceasta „normalitate” si a crea o viziune a aceea ce urmeaza. Pentru ca fiecare om sa-si