Până în luna octombrie, 218 firme din judeţul Neamţ au intrat în insolvenţă, din cauză că nu şi-au mai putut achita datoriile.
Vineri, 25 octombrire, a intrat în vigoare noul Cod al insolvenţei. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, apreciază că scopul noului Cod al insolvenţei este acela de a preveni situaţiile în care societăţile debitoare s-ar sustrage de la plata obligaţiilor, folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile, prin simpla intrare în procedura de insolvenţă, şi, eventual, prin derularea unui plan de reorganizare. Noua reglementare creează premisele legale ale unei proceduri de insolvenţă care asigură echilibrul între interesele creditorilor şi cele ale debitorilor.
Referitor la executarea silită individuală ca modalitate de recuperare a creanţelor curente, deşi aceasta prevede obligaţia achitării datoriilor curente, de cele mai multe ori debitorii au ignorat plata creanţelor curente, ajungându-se la situaţia paradoxală în care creanţele născute în cursul procedurii de insolvenţă sunt mai mari decât cele înscrise iniţial.
În primele nouă luni ale anului 2013, 218 firme din judeţul Neamţ au intrat în insolvenţă. Numărul este în creştere, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când numai 170 de societăţi s-au declarat în incapacitate de plată a datoriilor, până în luna septembrie, inclusiv.
O societate comercială devine insolventă în momentul în care nu dispune de suficiente lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile. Starea de insolvenţă îi permite să ceară protecţia tribunalului, să ţină la distanţă creditorii şi să păstreze creanţele la valoarea nominală, utilizând opţiunea procedurii de reorganizare judiciară.
Până în luna octombrie, 218 firme din judeţul Neamţ au intrat în insolvenţă, din cauză că nu şi-au mai putut achita datoriile.
Vineri, 25 octombrire, a intrat în vigoare nou