Ca și necunoscută în urmă cu 15 ani, poluarea aerului din interiorul locuințelor, birourilor, școlilor, spitalelor și altor spații publice este în prezent semnalată de epidemiologi ca fiind o gravă problemă de sănătate publică. Lumânări parfumate, deodorante de cameră și alte substanțe pentru odorizarea aerului din încăperi ar putea fi interzise pentru vânzare în Franța, informează publicația francez Le Nouvel Observateur.
Observatorul francez pentru Calitatea Aerului de Interior /OQAI/ estimează că acest tip de poluare costă colectivitatea între 10 și 40 de miliarde de euro, dintre care 1 miliard doar pentru achiziția de medicamente și antiasmatice. În cadrul elaborării de planuri naționale pentru sănătatea mediului /PNSE/, care se succed în Franța începând din 2004 /al treilea este în curs de redactare/, au fost luate numeroase măsuri. În prezent, ele au fost întărite de Ministerul Mediului.
Începând de la 1 ianuarie 2012, fabricanții și distribuitorii de decorațiuni, detergenți, vopseluri trebuie să posteze pe ambalaje o etichetă care să conțină informații despre nivelul de emisii poluante ale respectivelor produse. O campanie de informare a marelui public, prevăzută pentru 2014, este menită să-i incite pe consumatori să utilizeze această informație disponibilă, dar uitată. Produse foarte uzuale precum lumânările decorative, uleiuri și substanțe odorizante ar putea retrase de la vânzare, deoarece disperesează molecule toxice sau canceroase, cum este benzenul.
Prevăzută de Legea franceză a mediului Grenelle, etichetarea pieselor de mobilier /care conțin vernis, cleiuri și vopseluri cu mare conținut de substanțe organice volatile/ este o măsură care a rămas până acum doar pe hârtie. Astăzi, ea a fost relansată, cu accent pe mobila pentru copii.
Persoanele private din Franța vor avea la dispoziție un instrument web care le va permite să-