De ani de zile, şcolile din Prahova sunt o pepinieră de olimpici internaţionali, tineri cu minţi strălucite care îşi doresc şi reuşesc să devină studenţi ai marilor universităţi ale lumii. Foarte rar, planurile lor de viitor includ România
Alexandru Călin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, este unul dintre puţinii olimpici internaţionali care se gândeşte, încă, la o carieră în ţara lui. Vara aceasta a făcut parte din lotul României de la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Vilnius, Lituania, iar performanţa elevilor români a clasat ţara noastră pe locul III în ierarhia pe naţiuni. Anul trecut, a mers la aceeaşi competiţie, în Coreea de Sud, ca junior.
Este pasionat de fizică, astrononimie şi astrofizică, dar şi de lingvistică şi de sisteme de scriere complicate, precum sanscrita sau limba coreeană şi mayaşă. „În Coreea de Sud cred că i-am şi speriat de câteva ori pe nativi, după ce i-am corectat şi şi-au dat seama că am dreptate“, spune amuzat Alexandru. Învaţă singur pentru că nu există în Ploieşti specialiştii pe care să-i consulte în studiul acestor limbi complicate.
Îşi doreşte ca pe viitor să fie unul dintre acei oameni care va găsi răspunsul la întrebările fără soluţie ale omenirii şi, dacă ar fi posibil, să descopere noi forme de viaţă pe alte planete. De altfel, este şi pregătit să comunice cu ele, prin cunoştinţele aprofundate de lingvistică pe care le-a studiat individual.
Dar, până atunci, fizica este prioritară. „Domeniul în care mi-ar plăcea cel mai mult să lucrez este fizica modernă, cu aplicaţii în fizică cuantică şi relativitate. Probabil voi opta pentru Politehnica din Bucureşti, iar dacă mă răzgândesc şi mă voi decide să studiez în străinătate, probabil că nu va fi foarte departe de casă“, spune Alexandru.
Ştie că studiul fizicii, mai ales la nivelul pe care şi l-a propus es