Tot mai multe voci sustin ca Televiziunea Romana (TVR) este tinta unui atac care vizeaza distrugerea sa, pentru ca activele sa fie cumparate ulterior pe bani putini. Ce ascund conflictele din jurul modificarii legii de functionare a postului public?
Pe langa echipamentele de care dispune, postul TV reprezinta o miza imobiliara importanta, sediul sau impozant de 11 etaje situandu-se intr-una din cele mai scumpe zone ale Capitalei.
Suprafata terenului detinut de TVR in Calea Dorobantilor este de 6,5 hectare. Numai prin vanzarea acestuia, statul ar putea incasa 65 milioane de euro, la un pret de 1.000 euro/mp, potrivit estimarilor analistului imobiliar Ion Radu Zilisteanu. Adaugand si cladirea, in valoare de zeci de milioane de euro, miza imobiliara din Bucuresti ar ajunge la peste 100 milioane de euro.
Astfel, statul ar putea incasa doar pe activele imobiliare de la sediul TVR cat jumatate din suma ceruta la privatizarea CFR Marfa, de 200 milioane de euro. Daca mai socotim si studiourile teritoriale, vom ajunge la o suma de ordinul sutelor de milioane de euro.
Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat recent ca ordonanta de urgenta a Guvernului Victor Ponta, privind noul Cod al Insolventei, incalca flagrant Constitutia Romaniei privind tratamentul nediscriminatoriu. Seful statului mentiona ca noul Cod este "cu dedicatie de la Ponta pentru Ghita (Sebastian Ghita, deputat PSD si patron al Romaniei TV - n.r.), care trebuie sa cumpere posturi TV si de radio. Poate si TVR".
"Nu ma intereseaza activele TVR. Si asta pentru ca in primul rand nu poate intra in insolventa", a spus pentru DailyBusiness.ro, Sebastian Ghita, proprietarul Romania TV.
Spusele acestuia sunt confirmate si de Dragos Bocanaciu, presedinte de sindicat al TVR.
"Potrivit legii, TVR nu prea poate sa intre in insolventa,