După ani de eşecuri, cercetătorii au fost capabili să realizeze regenerarea totală a părului prin producerea în laborator a celulelor umane ale dermului papilar, ceea ce oferă o nouă speranţă pentru persoanele care suferă de calviţie, potrivit ultimului studiu în aria dermatologiei, apărut în revista Academiei Americane de Ştiinţă.
În ultimii 40 de ani, oamenii de ştiinţă au încercat fără succes să cloneze foliculi de păr sau să realizeze tratamente din plante pentru stimularea celulelor din dermul papilar. Până în prezent tratamentele au oferit răspuns doar pentru încetinirea pierderii părului, nu şi pentru stimularea lui.
În ultimele studii, celule umane după ce s-au dezvoltat au fost implantate pe pielea unor cobai pentru a observa producerea foliculilor de păr.
„Această nouă metodă permite dezvoltarea unui număr mare de foliculi sau regenerarea foliculilor existenţi folosind celule ale dermului papilar”, potrivit lui Angelo Christianio, profesor de dermatologie la Universitatea Columbia din New York, co-autor al studiului apărut în revista Academiei Americane de Ştiinţe.
„Această tehnică ar putea face transplantul de păr accesibil persoanelor care au un număr redus de foliculi, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor, dar în rândul persoanelor care au suferit arsuri”, a adăugat aceasta.
În cadrul studiului, celulele papilare provenite de la şapte persoane au fost dezvoltate în laborator unde au creat condiţii de creşterea a părului, a explicat doctorul Claire Higgins de la Universitatea Columbia. După câteva zile, celule inserate în derma şi epiderma fragmentului de piele umană au fost grefate pe spatele unor cobai. În cinci din cele şapte teste, transplantul a dus la creşterea părului în mai puţin de şase săptămâni.
Cu toate acestea, cercetătorii susţin că pentru a începe aplicarea acestui tip de tratament trebuie s