VIDEO
La două săptămâni de la semnarea protocolului de colaborare între Primăria Timişoara şi firma Cefin, pe străzile oraşului a început să circule cel mai nou model de autobuz electric. Autobuzul, produs de compania BYD din China, va circula în Timişoara doar o lună.
Dacă totul merge bine, municipalitatea ar putea achiziţiona mai multe astfel de mijloace de transport în comun, cel mai probabil în anul 2015, după ce vor fi plătite ratele pentru autobuzele existente.
Capitala Banantului este primul oraş din România care testează un autobuz electric fabricat după noile tehnologii în domeniul bateriilor. După ce va circula o lună la Timişoara, pe linia 33, autobuzul va fi testat şi la Bucureşti.
Compania BYD este cel mai mare producător de baterii reîncărcabile şi, în ultimii ani, cel mai important producător de autobuze propulsate de motoare electrice. Autobuzul model K9 este 100% electric şi funcţionează cu baterii reîncărcabile bazate pe o tehnologie de ultimă generaţie. Acestea asigură autobuzului BYD o autonomie de 250 de km, cu o singură încărcare, în condiţii de trafic urban, cea mai mare autonomie atinsă de un astfel de vehicul până în prezent.
Bateriile au o durată de viaţă de 3500 de încărcări 100%, la care se mai adaugă 1700 de încărcări până la 80%. Practic, un autobuz electric ar putea circula aproape 15 ani până să aibă nevoie de înlocuirea bateriilor (cea mai scumpă parte a autobuzului). Conform directorului RATT, Ioan Goia, un autobuz cu motor termic are nevoie de reparaţii capitale după 8 ani de exploatare.
Datorită funcţionării cu motor electric, autobuzul BYD este un vehicul prietenos cu mediul înconjurator, fiind complet nepoluant – zero emisii de CO2 şi noxe şi zgomot redus faţă de un vehicul propulsat de motor clasic (termic). Bateriile au la bază o tehnologie de vârf şi sunt 100% reciclabile, fără el