Vineri, 25 octombrie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a sarbatorit 153 de ani de la infiintare, printr-o ceremonie dedicata Zilelor Universitatii.
Rectorul Universitatii a inaugurat evenimentul cu o cuvantare in care a subliniat importanta continuitatii academice. "Exista acum o joaca a istoriei academice. Multe institutii isi celebreaza o istorie pe care nu o au. Am fi putut veni si noi cu documente fondatoare din anul 1642, ale Academiei Domnesti de la Iasi sau, de la 1562, ale Scolii Latine. Insa acestea au fost institutii de invatatura inalta care nu au durat in timp si nu au prezentat continuate".
Dupa salutul oficialitatilor prezente in sala, prorectorul Universitatii din Padova, profesorul Alessandro MARTIN, le-a vorbit profesorilor si studentilor prezenti despre importanta internationalizarii universitatilor, pe care a definit-o prin cativa factori principali: calitatea cercetarii, implicarea in retele academice extinse si puternice, reputatia si rankingul international. Profesorul Martin a afirmat ca Universitatea Padova a avut un beneficiu de 60 de milioane de euro datorita internationalizarii, respectiv a proiectelor depuse alaturi de unviersitati surori din Grupul Coimbra, grup in care UAIC este de asemenea membra. La randul sau, rectorul Vasile Isan a apreciat ca UAIC ar fi atras, tot gratie colaborarilor cu universitati din grupul Coimbra, in jur de 18 miloane de euro in ultimii trei ani.
"Din viata secreta a plantelor: simfonia genetica" a fost titlul prelegerii invitate, sustinute anul acesta de academicianul Constantin TOMA. Acesta realizat un mic "curriculum vitae" al plantelor in existenta Planetei, atragand atentia asupra unei posibile catastrofe genetice: disparitia a mii de soiuri de plante, inclusiv alimentare, cu consecinte dezastruoase asupra hranei. Astfel, a exemplificat academicianul, la nivel mondial, doar 30