Cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că zona arctică a atins cele mai mari temperaturi din ultimii 44.00 de ani, poate chiar din ultimii 120.000 de ani.
Potrivit Discovery.com, zona analizată a fost partea arctică a Canadei. “Cheia este încălzirea fără precedent a Canadei Arctice”, a declarat Gifford Miller, cercetător la Universitatea din Colorado. “Studiul nostru spune că încălzirea pe care o vedem este în afara oricărei variaţiuni naturale şi este creată de gazele de seră din atmosferă”, au declarat cercetătorii.
Studiul este primul care arată că temperaturile arctice le-au depăşit pe cele de acum 44.000 de ani. Temperaturile din prezent le depăşesc şi pe cele de la apogeul perioadei geologice în care trăim, înregistrate acum 11.700 de ani. Atunci, radiaţia solară era cu 9% mai mare decât astăzi.
Miller şi colegii săi au analizat temperatura arctică folosindu-se de bulele de gaz prinse în interiorul gheţii. Practic, ei au reconstruit temperaturile din trecut şi nivelul de precipitaţii, luând mostre de gheaţă. Au îmbinat studiul acesta cu datarea cu carbon a mostrelor de muşchi luate de pe Insula Baffin din Canada. Analiza a arătat că plantele au fost sub gheaţă chiar şi 120.000 de ani. Temperaturile nu au mai fost atât de mari în zonă de acum 120.000 de ani.
Miller a declarat că Arctica se încălzeşte de un secol, dar din 1970 nu a existat o creştere semnificativă. “Toată insula Baffin se topeşte şi ne aşteptăm ca toată gheaţa să dispară, chiar dacă nu vor fi temperaturi mai mari”.
Hai la Tech Adevărul pe Facebook să discutăm.