Elevii excepţionali, care câştigă medalii la cele mai importante concursuri internaţionale, au fost mereu, în România, un subiect constant, poate unul dintre cele mai constante, şi, fără îndoială, unul dintre cele cu care ne mândrim cel mai mult. An de an, numele elevilor români apar în fruntea clasamentelor competiţiilor de prestigiu din lume.
Despre ce se întâmplă după, aflăm prea puţine. În general, povestea olimpicilor noştri se termină cu ultimul lor an de liceu, iar continuării îi ţine loc o explicaţie vagă şi generalizatoare: ştim că ei pleacă din ţară în locuri unde potenţialul le este valorificat, iar performanţele – răsplătite. „Adevărul” vă prezintă poveştile a patru olimpici şi foşti olimpici ai României, care sunt, în momentul de faţă, în Bucureşti. Patru oameni diferiţi, de vârste diferite, dar care păstrează toţi, acasă, mai la vedere sau în vreun cotlon prăfuit, câteva medalii.
Ştefan Spătaru este elev în clasa a XI-a şi a câştigat şase medalii la concursurile internaţionale de matematică, Silviu Popescu este student în anul I la o facultate din Bucureşti, după ce a obţinut trei premii internaţionale la informatică, Sergiu Moroianu este fost olimpic, actual cercetător valoros care a rămas în România, la Institutul de Matematică din Bucureşti, iar Nicuşor Dan este şi el fost olimpic, actual cercetător în matematică şi activist.
Olimpicul-elev. Ştefan Spătaru, pasiunea pentru matematică şi cele şase medalii
Ştefan Spătaru are 17 ani şi şase medalii câştigate până acum. Pe ultimele două le-a obţinut anul acesta: un argint la Olimpiada Internaţională de Matematică şi unul la Balcaniadă. Pe lângă ele, mai are două medalii de aur şi una de argint la Balcaniade şi una de bronz la Olimpiadă. Floare la ureche, s-ar zice, fiindcă, pentru Ştefan, matematica este o pasiune, şi nimeni, niciodată, nu i-am impus să lucreze. A făcut-o pentru c