„O țară prădată în lung și-n lat de funcționari și politicieni corupți, în timp ce noi ne mâncăm unul pe altul din cauza limbii vorbite și a adevărului istoric” (Timpul).
Comentatorul de la „Jurnal de Chişinău” Cornel Ciurea, se întreabă, cu o lună înainte de summitul din capitala Lituaniei, dacă lucrurile stau așa cum sunt prezentate și dacă drumul spre asociere este cu adevărat ireversibil. În primul rând, observă autorul, o parafare a Acordului în lipsa semnării aceluiași acord cu Ucraina nu va avantaja deloc Republica Moldova. În al doilea rând, parafarea Acordului va pune problema semnării lui în primăvara anului viitor, în condițiile în care Rusia va intensifica presiunile asupra Republicii Moldova. „Dar și în cazul semnării Acordului, nu știm cum se vor comporta țări ca Cipru, care vor trebui să ratifice acest acord, fiind în același timp dornice să mențină capitalurile rusești”, conchide Cornel Ciurea.
Săptămânalul „Ziarul Naţional” notează că în pofida experienței internaționale, Banca Națională a Moldovei nu este tentată să facă „afaceri” cu aur. Timp de 20 de ani, principala instituție financiară a R. Moldova nu a cumpărat niciun gram de aur. Anul trecut, s-a pomenit însă cu câteva lingouri care cântăresc împreună 74 de kilograme din acest metal prețios. „Darul” a venit din partea Guvernului, după ce a fost desființat Fondul de stat de metale prețioase și pietre prețioase. Care este soarta zecilor de kilograme de aur și platină din acest fond nu se știe…
Despre reţinerile de la vama Leuşeni, reporterii de la „Ziarul Naţional” scriu că au reușit să afle numele câtorva dintre vameșii reținuți de CNA și le-a verificat declarațiile de avere. Potrivit declarațiilor de venit depuse pentru anul 2012, majoritatea acestora au câștigat anul trecut de la locul de muncă circa 64 de mii de lei. Acești vameși nu au nicio locuință