În primele nouă luni ale acestui an încasările la bugetul general de stat au fost cu circa 6 miliarde de lei mai mici faţă de programul pe care Guvernul a fundamentat bugetul. Simplu spus, Executivul trebuie să "acopere" această "gaură" pentru a nu depăşi deficitul bugetar asumat în faţa FMI. Mai mult decât atât, dinamica sub aşteptări a încasărilor de taxe şi impozite va afecta în mod evident şi bugetul pe anul viitor.
Printre soluţiile pe care premierul Victor Pona le-a expus în cadrul ultimei şedinţe USL s-a numărat şi creşterea cotei unice de la 16% la 22%, alături de reducerea nivelului TVA de la 24% la 22%, măsuri care, teoretic, ar aduce încasări cu aproximativ 9,3 miliarde de lei mai mari la bugetul de stat în 2014, potrivit calculelor gândul.
La o majorare a impozitului pe venit, aflat în prezent la 16%, cu şase puncte procentuale, un angajat cu un salariu mediu net pe economie de 1.604 lei va pierde 112 lei, conform calculelor gândul.
gândul vă prezintă salariile pe care le-ar putea primi angajaţii din diferite ramuri ale economiei, în cazul în care impozitul pe venit va creşte cu şase puncte procentuale. Calculele au ca bază salariile medii nete raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la nivelul lunii august.
În cazul angajaţilor din administraţia publică şi din apărare, salariul mediu net ar scădea cu 160 de lei, respectiv până la 2.131 de lei.
Angajaţii care lucrează în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale ar pierde 102 lei, în cazul unei majorări a impozitului pe venit la 22%, din salariul mediu net de 1.458 de lei şi ar primi doar 1.355 de lei.
Cadrele didactice cu vechime şi grade ar obţine la finalul lunii un salariu de 1.314 lei, cu 99 de lei mai mic.
Ce salarii medii nete vor primi angajaţii români dacă va fi pusă în vigoare majorarea cotei unice pe venit la 22% (Click pentru a măr