Francois Hollande si Angela Merkel intentioneaza sa "provoace o discutie" cu Statele Unite pe tema practicilor de spionaj folosite de serviciile speciale americane. Cei doi demnitari cer, de asemenea, ca Barack Obama sa le furnizeze toate elementele care decurg din documentele dezvaluite de fostul colaborator CIA, Edward Snowden, de la care a pornit intregul scandal.Subiectul a fost ridicat la ONU, unde Brazilia si Germania au soliticat dezbateri pe marginea unui proiect de rezolutie.
"Avem relaţii strânse cu Statele Unite şi poziţia noastră constă în faptul că parteneriatul trebuie să se bazeze pe respect mutual şi pe încredere", a declarat, in acest context, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, dupa prima zi a summitului UE, marcat de ultimele dezvăluiri privind spionajul SUA în Europa, din care reiese ca NSA, Agentia american de securitate, ar fi ascultat telefoanele a 35 de lideri europeni.
"Franţa şi Germania vor să încerca să stabilească un contact bilateral cu Statele Unite, pentru a găsi un compromis până la sfârşitul acestui an", cu privire la activităţile serviciilor secrete, a adăugat el.
Van Rompuy a precizat că iniţiativa a fost prezentată de către Franţa şi Germania şi că toate cele "28 (de state membre ale Uniunii Europene) au acceptat acest text". Documentul prevede, printre altele, posibilitatea ca si alte tari sa adere la acest demers. El a asigurat că Marea Britanie este "de acord" cu acest text.
In declaratia comuna adoptata in acest sens, sefii de stat si de guvern din UE au subliniat relația strânsă dintre Europa și Statele Unite și valoarea acestui parteneriat. Ei și-au exprimat convingerea că parteneriatul trebuie să se bazeze pe respect și încredere, inclusiv în ceea ce privește locul de muncă și cooperarea serviciilor secrete.
Semnatarii documentului au insistat, totodata, asupra faptulu