În câteva săptămâni, cei care locuiesc la bloc şi sunt racordaţi la sistemul central de încălzire vor primi factura, iar sumele plătite la întreţinere vor creşte simţitor. Aceia care au norocul de a sta într-un bloc reabilitat vor plăti cu aproximativ o treime mai puţin decât cei care stau într-un bloc neanvelopat, potrivit unei analize gândul.
Bloc reabilitat, fără repartitoare
Familia Drăghici locuieşte în sectorul 2 al Capitalei, pe strada Zambila Ioniţă, într-unul dintre primele blocuri reabilitate din această zonă a Bucureştiului. După cutremurul din 1977, blocul a fost uşor avariat, iar iarna frigul intra printre crăpături. ”Odată cu reabilitarea, în 2010, situaţia s-a schimbat, temperatura din casă a crescut cu 5-10 grade”, spune domnul Gheorghe Drăghici, în vârstă de 70 de ani, care pare că vrea să sfideze vremea purtând doar un tricou în casă.
Anveloparea blocului nu a adus numai temperaturi mai mari în casă, dar şi facturi mai mici la întreţinere, chiar dacă în 2011 preţul gigacaloriei a crescut de la 100 la 137 de lei fără TVA.
Mediafax foto// Răzvan Lupica// Blocul 79 din Pantelimon a fost anvelopat în 2010
„Noi avem patru camere şi stăm două persoane. Nu ne-am pus repartitoare pentru că am aflat de la alţii că plătesc mai mult la căldură. Aşa că plătim căldura pe suprafaţă. La patru camere se vede cel mai bine cum a scăzut plata la căldură. În octombrie 2009, când n-a fost dat drumul tot timpul la căldură, am plătit 92 de lei. După anvelopare, în octombrie 2011 am plătit 38 de lei la căldură, cu toate că s-a scumpit gigacaloria”, spune domnul Drăghici. Diferenţa dintre perioada în care blocul era nereabilitat şi perioada în care a fost reabilitate este mai relevantă însă în lunile noiembrie şi decembrie. Astfel, dacă în noiembrie 2009, familia Drăghici a plătit 152,39 de lei la căldură, în noiembrie 2011 a plătit