- Chirurg de excepţie, a introdus transplantul de ficat în practica medicală din România, salvând de la moarte mii de nefericiţi -
"Atunci când îţi canalizezi energia pe o unică direcţie, există riscul de a cădea în capcana excesului"
- Celebrităţile din domeniul artei au nevoie de talent ca să se afirme. Dvs. sunteţi o celebritate în domeniul medicinei. E nevoie şi în cazul acesta de talent şi de har?
- Cu siguranţă. În afară de pasiune şi de multă muncă, e nevoie atât de talent, cât şi de har. În special de har - o noţiune greu de definit, dar care există nu doar în planul teoretic, ci şi în cel al realităţii. Ca să nu mă lansez într-o disertaţie, aş spune că ideea aceasta se poate rezuma prin următoarea propoziţie: omul potrivit, la locul potrivit. Pe orice scară de valori, indiferent de meserie, talentul şi harul se plasează pe poziţii superioare. În profesia mea, care de milenii este considerată ca fiind umanistă prin excelenţă, ar fi nevoie mai mult de har. Restul vine din ore nesfârşite de muncă şi din sacrificii care ţes drumul unei persoane ce se simte potrivită în rolul acesta, de medic.
- În ce vă priveşte, aţi fost atras de meseria pe care o practicaţi sau aţi ales medicina pentru că era, aşa cum e şi acum, la modă?
- Da, aşa e, medicina era şi este o profesie la modă, numai că prin "la modă" eu înţeleg o profesie care îţi pune în faţă tot felul de greutăţi, îţi ridică tot felul de bariere peste care trebuie să treci, deci te solicită fără încetare. Pe mine, tocmai ideea aceasta de provocare pe care o presupune medicina m-a atras.
- Vă jucaţi în copilărie de-a doctorul? A existat vreun moment în care să simţiţi că sunteţi predestinat pentru această profesie? Că ăsta e visul pe care vreţi să îl împliniţi?
- Nici vorbă! Mie îmi plăcea matematica. Numai mama mea visa să mă v