Serviciile ruse de informatii externe, SVR, succesorul Directiei 1 din temutul KGB, si-au dublat activitatea de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, el insusi un fost ofiter al KGB.
Nivelul spionajului rus in Europa ar fi atins, potrivit anumitor experti, cota celui din timpul Razboiului Rece, adauga sursa citata, scrie cotidianul francez Le Figaro.
Serviciile ruse sunt active in mod special in fostele republici sovietice, mai ales cele care au aspiratii de aderare la UE si NATO. "In Georgia, oamenii KGB au fost plasati in structurile de securitate. In Ucraina si Belarus, penetrarea serviciilor ruse este foarte profunda: serviciile KGB locale sunt controlate de Moscova", explica un diplomat aflat la post in regiune.
De altfel, scrie Le Figaro, scandalurile de spionaj sunt frecvente in viata politica regionala. In 2008, Herman Simm, un functionar estonian cu rang inalt, a fost arestat la Tallinn pentru spionaj in beneficiul Rusiei.
Deschiderea rapida a UE si a NATO catre fostele tari ale Europei de Est a furnizat rusilor o oportunitate unica de infiltrare. Retelele aflate in adormire au fost reactivate. In Polonia, biroul SVR a fost instalat chiar in fata Ministerului Afacerilor Externe. In Bulgaria, pe fondul crizei politice, Guvernul a reabilitat fosti demnitari ai serviciilor secrete din epoca dictaturii comuniste. Intr-un raport recent, serviciile cehe estimau ca Rusia intretine reteaua cea mai activa de spionaj din tara, scrie Le Figaro.
Dar aceasta revenire in forta se refera si la Europa Occidentala si Statele Unite. La Bruxelles, sediul NATO, al UE si al Agentiei Europene de Aparare, mai multi functionari europeni proveniti din tarile de Est, in special din Ungaria si Bulgaria, au fost indepartati recent cu maxima discretie, pentru ca lucrau in beneficiul Rusiei, explica un diplomat european sur