In urma cu 84 de ani, in ziua de 24 octombie 1929, demara la bursa din New York cel mai mare crah finaniar din istoria omenirii.
Evenimentul marcheaza ceea ce numim Marea Depresiune, respectiv zguduitoarea criza economica a secolului XX, cea care avea sa loveasca marile finante, bancile, afacerile de orice fel, dar si micile economii ale populatiei, reduse peste noapte la nimic, intr-o perioada cand statele nu organizasera inca actualele fonduri de garantie bancara.
Dupa o aparenta crestere economica
Acea zi de joi a ramas marcata cu sinistrul calificativ de "joia neagra", desi unda socului s-a propagat in lume timp de cinci zile calendaristice, fapt pentru care, in diferite locuri, a fost marcata ca "lunea neagra" sau "martea neagra".
Totul a demarat de la o bula speculativa, conceputa de un grup inventiv, ceva asemanator faimoaselor jocuri piramidale romanesti din prima parte a anilor '90.
La New York bula a pornit sa se rostogoleasca putin dupa Primul Razboi Mondial, in momentul cand initiatorii au inceput sa vanda actiuni cu o acoperire de 10%.
Concret, cumparai o actiune si, dupa un timp, primeai suma inzecita, cu explicatia ca investitorul, pe care il creditasesi, rulase banii tai. N-aveai cum sa verifici daca-i rulase sau nu, dar te prezentai la scadenta si-ti incasai "castigul".
Socul a aparut dupa o perioada de aparenta crestere economica, in prima parte a anilor '20 indeosebi in Statele Unie si in Europa postbelica. Intre 1921 si 1929, productia industriala a crescut cu 50%.
Un dezechilibru era previzibil. Preturile cresteau cu circa 18% anual, incat ajunsesera in anul 1929 la o crestere de 300%, iar pretul titlurilor de valoare crescuse, pe fondul unui optimism nejustificat, incomparabil mai mult decat pretul produselor.
Disperarea
Un obser