Constantin Brâncuşi se află pe primul loc în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie. Tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany“ a fost vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.
Top 100 cei mai valoroşi pictori români a fost lansat joi seară, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, şi se bazează pe valorile de tranzacţionare a lucrărilor realizate de artiştii români, luând în considerare indexurile de artă interne şi internaţionale.
„Primele cinci poziţii nu aparţin României cunoscute, aparţin României celebre, dar în afara graniţelor, nu pieţei româneşti de artă. Este un top al pieţei româneşti de artă care vorbeşte în mai mică măsură de piaţa românescă de artă şi în mai mare măsură de piaţa internaţională de artă“, a spus Alexandru Bâldea, managing partner Artmark.
În anul 2013, s-a depăşit şi pragul de 300.000 de euro pentru o tranzacţie pe piaţa românescă. De asemenea, în trei ani, va fi depăşit şi pragul de 500.000 de euro pentru o operă de artă românească tranzacţionată pe piaţa de artă românească.
După lucrarea „Studiu pentru domnişoara Pogany“, aflată pe primul loc în top, pe locul al doilea se situează pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K“ a fost vândută la licitaţia Calmels - Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ“ (1948) a obţinut suma de 308.458 de euro la casa Sotheby's din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013.
Locul al treilea în topul celor mai valoroşi pictori români îi revine lui Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), a cărui pictură „Ierusalim văzut de pe muntele Măslinilor“ a fost vândută la o licitaţi