Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat vineri că anul trecut au fost înregistrate 3,3 milioane de dosare, iar acest lucru ar putea fi interpretat că unul din trei adulţi este implicat într-un proces.
"Anul trecut au fost înregistrate 3,3 milioane de dosare. Este un număr uriaş. Făcând un calcul, am putea spune că unul din trei adulţi este implicat într-un proces. Acest lucru poate fi pus pe seama gradului scăzut de toleranţă a cetăţenilor. Poate nu sunt suficient de cunoscute şi implementate sistemele alternative de soluţionare. Astăzi avem medierea, care te poate ajuta să-ţi rezolvi conflictul înainte de a ajunge la instanţă, avem arbitrajul, care funcţionează în special în materie comercială. Noi avem o cultură prin care aşteptăm să vedem ce zice judecătorul, dar una este să ai un judecător care soluţionează 20 de cauze pe zi şi alta este să ai un judecător care are de soluţionat o sută, două sute sau chiar trei sute de dosare într-o zi", le-a spus Danileţ studenţilor la drept, prezenţi la Ziua Porţilor Deschise organizată, vineri, la sediul CSM.
"85% din dosarele din instanţă sunt pe latură civilă"
El a precizat că activitatea penală este scăzută, comparativ cu cea civilă. "Activitatea penală, în România, este mică, comparativ cu cea civilă. Un procent de 15% este reprezentat de cauzele penale, în timp ce 85% din dosarele din instanţă sunt pe latură civilă, aceste dosare reprezentând probleme cu care se confruntă cetăţenii în viaţa lor de zi cu zi", a explicat Danileţ, citat de Agerpres.
Judecătorul a dat ca exemple litigiile de fond funciar, succesiuni, datorii de recuperat, amenzi contestate, neînţelegeri în cadrul familiei, conflicte cu autoritate publică locala sau centrală.
Despre independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistraţilor
Cristi Danileţ le-a