- Social - nr. 209 / 25 Octombrie, 2013 Specialistii cardiologi de la "Croydon University Hospital”, din Londra, citati de descopera.ro, sustin ca grasimile saturate, din alimente precum untul si carnea grasa, sunt supraestimate in riscul bolilor cardiace, in timp ce alte substante, mai periculoase pentru sanatate, precum zaharul, sunt trecute cu vederea. "Grasimile saturate sunt prezente in produse precum untul, margarina, carnea grasa, slanina, untura, branzeturile, smantana si altele de acest fel. Ideea ca aportul alimentar mare de grasimi saturate duce la cresterea nivelului de colesterol sanguin, care se depune pe peretii interni ai vaselor de sange, ingustandu-le si ducand, astfel, la aparitia bolilor cardiovasculare, domina lumea medicala de decenii, astfel incat recomandarile privind alimentatia vizeaza reducerea drastica a cantitatii acestora, medicii prescriind, foarte des, medicamente specifice, precum statinele, pentru reducerea nivelului de colesterol. Insa, in urma studiului nostru, am constatat ca grasimile saturate au fost pe nedrept demonizate si ca legatura dintre ele si bolile de inima nu se bazeaza pe dovezi stiintifice. Aceasta atitudine ne face sa pierdem din vedere alte aspecte esentiale ale relatiei dintre alimentatie si bolile cardiace. Sub presiunea opiniei publice si a celei medicale, producatorii din industria alimentara au inceput sa micsoreze cantitatile de grasimi saturate din produsele lor, dar, pentru a le mentine gustoase, au compensat pierderea grasimilor prin adaosul de cantitati mai mari de zahar, care contribuie, de asemenea, la aparitia bolilor cardiace. Insa alimentatia ne poate fi si un aliat in lupta impotriva bolilor cardiace. Daca, dupa un atac de inima, pacientul adopta o alimentatie sanatoasa, precum dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, peste gras, fructe oleaginoase (migdale, alune, nuci), multe fructe si leg