Mihaly Varga, ministrul Economiei, a anunţat că Guvernul de la Budapesta vrea să elimine, în următorii 3-5 ani, împrumuturile ipotecare în valută şi intenţionează să introducă un program de reducere cu până la 20% a ratelor lunare plătite de persoanele cu astfel de credite, potrivit Bloomberg.
Domnia sa a declarat, ieri, într-un interviu pentru postul local de televiziune, citat de Bloomberg că: "Trebuie să avem grijă să nu scufundăm sistemul bancar, întrucât mai multe bănci nu ar putea face faţă unor pierderi similare celor înregistrate în programul de plată anticipată derulat în 2011".
Băncile din Ungaria au pierdut 1,7 miliarde de dolari în 2011, după ce statul a impus ca instituţiile de credit să accepte plata anticipată de către persoanele care au împrumuturi ipotecare la cursuri sub cele de pe piaţa valutară. Astfel, peste 156.000 de credite au fost achitate prin acest program, relatează sursa citată.
Premierul Viktor Orban a promis să reducă povara împrumuturilor ipotecare în valută asupra populaţiei. Precedentele iniţiative ale executivului nu au reuşit să ajute circa 500.000 de persoane, care au credite de aproape 17 miliarde de dolari, informează Bloomberg.
Datele Băncii Centrale arată că ratele populaţiei au crescut puternic în urma deprecierii forintului în contextul crizei financiare, iar 20% din creditele ipotecare în monedă străină au devenit neperformante.
Ministrul ungar al economiei a mai precizat că programul de sprijinire a persoanelor care au contractat credite ipotecare în valută ar trebui să reducă ratele lunare cu 15-20% începând de anul următor, iar costurile să fie suportate de bănci, împrumutaţi, precum şi de stat, conform Bloomberg.
F.A. Mihaly Varga, ministrul Economiei, a anunţat că Guvernul de la Budapesta vrea să elimine, în următorii 3-5 ani, împrumuturile ipotecare în valută şi intenţionează să int