Biroul Teritorial Suceava al Avocatului Poporului a intervenit în conflictul declanşat de părinţii unui copil de 3 ani care nu poate merge la grădiniţă pe motiv că nu are vaccinurile la zi. Echipa acestei instituţii s-a autosesizat după mediatizarea cazului şi a făcut demersuri menite să stabilească dacă prin refuzul de a-l primi la cursuri autorităţile i-au îngrădit sau nu copilului dreptul la educaţie. Cercetările au fost întreprinse la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, Grădiniţei cu Program Prelungit „Aşchiuţă” (la care părinţii şi-au înscris copilul) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, de unde s-au cerut lămuriri cu privire la legislaţia în baza căreia minorului i-a fost respinsă intrarea în colectivitate.
Ancheta este în plină desfăşurare, iar primele rezultate ar putea fi cunoscute la finele lunii, a informat ieri Iuliana Rodica Buta, expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial Suceava al Avocatului Poporului.
Ionel Vovciuc este revoltat că fiul său nu a fost primit la cursuri deşi este clinic sănătos
La finele lunii septembrie, Ionel Vovciuc, de 36 ani, din Suceava, tată a doi băieţi, unul de 3 ani şi 4 luni şi celălalt de 7 luni, a pornit o luptă cu sistemul după ce primul său fiu, de vârstă preşcolară, nu a fost admis la Grădiniţa „Aşchiuţă”, unde era înscris, pe motiv că nu a fost vaccinat împotriva unor boli infecţioase. Părintele s-a arătat revoltat de refuz în condiţiile în care, spune el, a putut prezenta documente medicale care atestă faptul că minorul este sănătos din punct de vedere clinic.
Ionel Vovciuc a cerut o derogare de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, dar răspunsul instituţiei a fost clar: copilul nu poate intra în colectivitate. Specialiştii DSP şi-au argumentat refuzul prin Ordinul 1955/1995, care prevede că „în unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice