Am vorbit despre diversele extremisme ale lumii contemporane, de dreapta sau de stânga. Dar există ceva care aprinde automat semnalele de alarmă pe radarele forţelor de ordine şi serviciilor de informaţii din întreaga lume: apariţia celor de la Black Bloc, cei a căror deviză este „Nu veţi putea opri haosul!”
Cine sunt?
Iată răspunsul dat de Francis Dupuis-Deri, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Quebec din Montreal (Le Devoir, 28 aprilie 2012):
„Tactica Black Bloc apare în Germania Federală în jurul anului 1980 în cadrul mişcării „Autonomen” care se deosebea de extrema stângă prin voinţa afişată de autonomie absolută în raport cu orice instituţie publică (stat, partide politice, sindicate). Mişcarea autonomă se baza pe pe cei care locuiau în sute de clădiri abandonate, devenite adevărate centre ale unei vieţi colectiviste şi experimentului anti-cultural. Primele ciocniri masive cu poliţia au apărut când autorităţile decideau evacuarea forţată a unei asemenea colectivităţi. Tactica de luptă a celor din Black Bloc a fost mai apoi preluată de reţelele punk, de anarhişti sau de aripa dură a mişcărilor antifasciste sau anti neonaziste.
Primele unităţi Black Bloc apar în SUA în jurul anului 1990 şi sunt nelipsite acum în momentele „fierbinţi” ale protestelor împortiva organizaţiilor internaţionale asociate cu politica neo-liberală şi cu mondializarea capitalismului (Seattle în 1999, Summitul Americilor la Quebec din 2001, etc). Mai recent, Black Bloc au trecut la acţiune directă în timpul Summit-ului G-20 de la Toronto (2010) şi în cadrul manifestaţiilor din mişcarea OCCUPY, mai ales la Roma sau Londra etc.).
Caracteristica esenţială: înainte şi după o manifestaţie sau intervenţie super-violentă, Black Bloc nu mai există, se confundă în peisaj. Dat fiind că este vorba despre o structură formată pe baza unor celule care se str