Notificări ale Serviciilor de securitate străine pe marginea documentelor la care a avut acces Snowden.
Statele Unite au avertizat servicii secrete din strainatate ca documente cu privire la cooperare cu America s-ar afla intre cele la care a avut acces Edward Snowden, fost contractor al Agentiei de Securitate Nationala, care este acum refugiat in Rusia. Ce contin aceste documente? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Oficialitati americane sustin ca Snowden a plecat cu zeci de mii de documente, unele dintre acestea continind material secret cu privire la colectarea de informatii vizind tari cum sint Iran, Rusia si China. Unele dintre aceste operatiuni au implicat ca ajutoare, tari care nu sint public aliate ale Statelor Unite.
Procesul de informare a oficialitatilor din diverse capitale este unul delicat. In unele cazuri, o anumita parte a guvernului a cooperat cu Washingtonul, in timp ce altele - cum ar fi Ministerul de Externe - nu au stiut despre cooperare. Daca documentele sint facute publice ele pot compromite operatiuni.
Aceste notificari vin pe fondul incercarii administratiei Obama de a impaca aliati dupa alegatii ca Agentia de Securitate Nationala ar fi ascultat telefoanele unor lideri straini, intre care si cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Pe de o parte administratia incearca sa diminueze temerile cu privire la spionarea unor prieteni, incercind si sa salveze programe care depind de prieteni ocazionali.
In ambele cazuri, increderea in Statele Unite are de suferit. In unul dintre cazuri, documentele contin informatii despre un program coordonat intr-o tara membra in NATO, care vizeaza Rusia in folosul aviatiei si marinei americane. O oficialitate spune ca daca rusii ar stii despre ce este vorba ar putea contracara misiunea.
In ciuda faptului ca Snowden are circ