Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), preşedintele instituţiei, Cristian Buşoi, a ţinut să facă unele precizări privind alinierea României, din punct de vedere legislativ, la Directiva Europeană 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, care trebuie să intre de astăzi în vigoare.
"Data de 25 octombrie 2013 este termenul de transpunere a Directivei Europene 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, act legislativ care garantează drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene. În practică, prevederile esenţiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, conform Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/17.07.2009, art.8. În baza acestui Ordin, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat", se precizează în comunicat.
CNAS a mai menţionat că, potrivit regulamentelor europene de securitate socială, asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate, aflaţi pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi Elveţia beneficiază, în prezent, de următoarele tipuri de asistenţă medicală:
- asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE şi Elveţia, prin intermediul Cardului European de Sănătate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de înlocuire a cardului