Joi seara, la Palatul Cesianu-Racoviţă, s-a lansat albumul de colecţie "Top 100 cei mai valoroşi pictori români", un proiect de succes al revistei Capital. Sursa: Nicu Dîrdîiac
După succesul de anul trecut, revista Capital a continuat realizarea acestui album, aflat acum la cea de-a doua ediţie. Noutatea este că topul din acest an se bazează pe valorile de tranzacţionare a lucrărilor realizate de artiştii români, atât pe baza indexurilor de artă interne, cât şi internaţionale.
La lansarea care a avut loc la Palatul din centrul Capitalei, au participat personalităţi din diferite domenii, iubitori de artă şi colecţionari. Despre albumul publicat în condiţii grafice excelente, despre începuturile acestui proiect şi despre topul din acest an au vorbit la eveniment Virgil Munteanu, director executiv al EEC, Alexandru Bâldea, managerul Artmark şi invitatul lor Adrian Năstase, cunoscut colecţionar de artă.
Un album de succes
"Este un top realizat pe valoarea de tranzacţionare, nu pe valoarea artistică", a precizat Virgil Munteanu, povestind despre felul cum s-a născut acest proiect.
"Acum un an şi ceva stăteam de vorbă cu Alex Bâldea despre piaţa de artă din România şi despre presă..., iar Alex a venit cu o idee, pe care eu mi-am asumat-o, să scoatem un index împreună cu Capital. Apoi ne-am gândit că ar fi mai bine să facem o lucrare mai frumoasă, mai serioasă, în aşa fel încât să aibă şi o componentă culturală", a mai spus el. Cum albumul de anul trecut a fost un succes şi s-a epuizat foarte repede, cel din acest an a venit firesc pentru a completa o evidentă nevoie pe piaţa românescă de artă şi nu numai.
"Nu este vorba de un simplu catalog de artă, este până la urmă o încercare de a pune în legătură piaţa de artă din România cu cea din străinătate, de a privi cotele artiştilor români în străinătate", a explicat Adrian Năstase, felicitându-i p