Dupa ce in anii '90 toata lumea alerga sa cumpere produse din strainatate, acum, satui de marfa din supermarketuri, multi dintre oamenii care locuiesc la oras cauta sa se intoarca la gustul traditional.
Dulceata facuta de bunica si ascunsa bine in camara de mainile lipicioase ale nepotilor este la mare cautare. La fel si muraturile care merg excelent langa fasolea cu ciolan afumat sau zacusca de vinete care tine de foame studentilor.
Odata cu aparitia targurilor agro-alimentare, care, de cativa ani, au ajuns sa fie nelipsite din Bucuresti, mai ales la final de saptamana, a inceput sa se dezvolte comertul cu produse traditionale. Produsele aflate pe vremuri in camara fiecarei gospodarii "sunt cautate" acum la raft sau la taraba.
Supermarketurile au incercat sa vina in intampinarea acestei nevoi, insa produsele obtinute pe banda rulanta nu au calitatea celor naturale, facute dupa retete traditionale, in spatii mici de productie.
La targurile agro-alimentare sunt numerosi comercianti care vand bunatati facute in gospodaria lor. Dar oricat de boem si eco ar parea, sa iti deschizi o afacere cu zacusca nu este chiar usor. Aceasta desi, odata facuti pasii necesari, din aceasta afacere poti obtine un venit decent.
Astfel, cei care vor sa devina producatori de dulceturi, compoturi, zacusca, muraturi si alte bunataturi la borcan trebuie sa stie ca au mai multi pasi de urmat si mai multe reguli de respectat decat pare la prima vedere. Fapt nu neaparat rau, avand in vedere ca produsele alimentare necesita o ingrijire speciala pentru a nu deveni un pericol pentru clienti.
Primii pasi in afacerea "zacusca"
Primul pas pentru a porni o afacere cu zacusca este inscrierea firmei cu profil alimentar. Acest lucru se face, conform procedurii obisnuite, la Oficiul Registrului Comertului.
Orice p