TIMIȘOARA. Compania CEFIN din București a adus, vineri, la Timișoara un autobuz electric fabricat în China, care va circula în următoarele 30 de zile pe străzile din oraș. Primarul Nicolae Robu a declarat că după ce municipalitatea va achiziționa, în următoarele luni, cele 15 mini-busuri (n.r. – microbuze cu plafon înalt destinate liniilor cu mai puțini călători), se va concentra doar pe achiziția de autobuze electrice, care nu poluează orașul.
Reiterez ideea de a nu mai cumpăra în oraș autobuze cu motor termic ci doar cu motor electric . Vrem ca în Timișoara să circule mijloace de transport în comun cu poluare zero, a spus Robu.
Reprezentantul firmei care importă autobuzele din Asia a precizat că 500 de autobuze electrice salvează 20.000 de hectare de pădure și că astfel de mijloace de transport fac un zgomot mult mai mic decât autobuzele diesel.
Un autobuz electric dispune de 31 de scaune și poate transporta 72 de pasageri. Bateria se încarcă în șase ore și apoi autobuzul poate circula 250 km chiar și cu aerul condiționat pornit. În momentul de față, autobuzele produse de Build Your Dreams (n.r. – Construiește-ți visul) se află în teste pe străzile din Barcelona, Budapesta, Salzburg, Cracovia și de vineri și la Timișoara.
Potrivit directorului general al RATT, Ioan Goia, municipalitatea mai are de plătit încă șapte ani rate pentru autobuzele Mercedes achiziționate în 2010. Tot Goia a precizat că la opt ani de utilizare, autobuzele cu motor diesel trebuie să intre în reparații capitale.
În ceea ce privește autobuzele electrice, o baterie poate fi reîncărcată de 3.500 de ori și va fi înlocuită după ce autobuzul va parcurge, zilnic, vreme de 15 ani, 180 de kilometri.
TIMIȘOARA. Compania CEFIN din București a adus, vineri, la Timișoara un autobuz electric fabricat în China, care va circula în următoarele 30 de zile pe străzile d