De la dulceata, la muraturi si zacusca, produsele traditionale sunt la mare cautare printre oraseni, astfel incat afacerea cu asemenea bunatati pare foarte tentanta.
Ziare.com a facut un calcul din care sa rezulte cat costa materia prima pentru un borcan de zacusca si pretul final.
In acest caz putem vorbi de profit numai in masura in care nu punem la socoteala investitia initiala in unitatea de productie, intretinerea aparatelor din procesul de productie, taxele aferente sau transportul. Toate aceste cheltuieli ar fi acoperite ulterior din banii obtinuti dupa vanzarea borcanelor.
Am luat reteta pentru 14-15 kilograme de zacusca si am calculat cat am cheltui pe fiecare ingredient in parte. Astfel, am folosi sase kilograme de vinete la un pret maximum de doi lei kilogramul. La acelasi pret am putea lua trei kilograme de ardei gras si trei kilograme de gogosari.
Tot cu doi lei am putea cumpara un kilogram si jumatate de ceapa. Cinci kilograme de rosii, la 1,5 lei kilogramul. Un litru de ulei mai bun costa 7 lei. Tot cu doi lei am cumpara 10-12 foi de dafin, conform retetei.
Zahar, sare si piper, putem pune in cantitatti care sa totalizeze maximum doi lei. Este foarte important de precizat ca preturile legumelor sunt cele din luna august.
Mai mult, pentru cei care au gradina, aceste cheltuieli pot fi considerabil mai mici.
Afacerea "zacusca". Cum poti sa incepi un business cu produse traditionale daca te pricepi la gatit
Astfel, totalizand, ingredientele pentru 14-15 kilograme de zacusca ar costa 50 de lei. Un borcan de 400 de grame costa 1 leu. 14 kilograme de zacusca ar insemna 35 de borcane (35 de lei). Astfel, in total, pentru 35 de borcane pline cu zacusca producatorul ar cheltui in total 85 de lei.
Avand in vedere ca un borcan se vinde cu 10 lei, suma totala