Unul din patru romani este obez, iar tendinta este in crestere, din cauza calitatii mancarii, dar si a felului in care mancam, avertizeaza medicul primar Mariana Pircalbu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Pircalabu a explicat care sunt cele mai grave greseli pe care le face majoritatea populatiei in alimentatia zilnica si a spulberat ceteva mituri referitoare la cauzele ingrasarii si curele de salbire.
Fumatul ingrasa, la fel consumul insuficient de apa, aditivii alimentari. Ar trebui sa respectam cu regularitate doar trei mese pe zi, cu minimum 5 ore intre ele. Curele de slabire nepersonalizate, luate de pe Internet, ca si pastilele de salbire pot avea efectul scontat pe termen scurt, insa pe termen lung provoaca o ingrasare accentuata pentru ca dezechilibreaza organimsul, a explicat dr. Mariana Pircalabu.
Devine obezitatea un fenomen periculos in Romania? Ma refer atat la adulti cat si la copii.
Este un fenomen periculos cat timp unul din 4 romani este obez. Tendinta este in crestere si la copii. Din ce in ce mai multi si la varste din ce in ce mai mici devin obezi. Fenomenul este explicabil prin felul in care se mananca, prin ce se mananca.
Care sunt cele mai proaste obiceiuri alimentare ale romanilor?
Comportamentul alimentar la romani a suferit o pervertire in timp. In primul rand, nu exista o disciplina a felului in care se mananca, a ritualului mesei. Mesele sunt neregulate si cele mai multe familii, doar in week-end isi mai acorda o masa impreuna. Este vorba despre cum te comporti fata de o nevoie a organismului. Daca o neglijezi, ea se va razbuna.
Cand te asezi la masa, felul in care organismul primeste mancarea e diferit. Cand mananci in picioare, pe fuga, alimentele sunt altfel metabolizate, lansand la o parte calitatea lor. Daca trecem la calitate, ea lasa mult de dor