Anual, în ultima duminică din martie, se trece la ora de vară. În 2013 s-a dat ceasul înainte cu o oră pe 31 martie. Similar, în ultima duminică din octombrie, se trece la ora de iarnă şi se dă ceasul înapoi cu o oră. Următoarea trecere la ora de iarnă va fi pe 27 octombrie 2013.
Ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob, ora de vară fiind cea vinovată pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrică necesară pentru iluminatul public şi privat prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activităţile curente.
Astfel, când trecem la ora de iarnă revenim practic la ora oficială. Aşadar, trecerea la ora de iarnă 2013 se face în noaptea dintre 26 şi 27 octombrie 2013 (ultima duminică din luna octombrie), schimbarea orei făcându-se astfel, încât ora 4:00 a dimineţii de 27 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea oră repetându-se, iar ziua având 25 de ore.
Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie.
Potrivit Observatorului Astronomic, în România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai şi 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie, până în prima duminică a lui octombrie. Din 1997, se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie, până în ultima duminică din octombrie.
Efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, spun specialiştii, care avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare în câteva zile. “Bucura-ţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi”, spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră