Studiile cercetatorilor din zona arctica sunt alarmante. Potrivit oamenilor de stiinta, media temperaturilor din ultimul secol este mai mare decat in ultimii 44.000 de ani.
Exista o dezbatere aprinsa legata de incalzirea globala. Cum temperaturile de vara s-au mai domolit in ultima vreme a aparut o serie intreaga de contraaragumente legate de fenomenul de incalzire. Totusi, indiferent de ce spun unii sau altii, rezultatele cercetatorilor au aratat clar ca temperaturile din zona arctica canadiana au atins cele mai mari valori din ultimii 44.000 de ani, scrie Discovery News.
"Acest studiu arata ca incalzirea pe care o simtim si orice variatie a acesteia se produce din cauza efectului de sera", a declarat Gifford Miller, cercetator la Universitatea din Colorado, Statele Unite.
Incalzirea globala, un fals? Ce se intampla cu planeta noastra
Aceasta cercetare arata cum maxima temperaturilor actuale din zona insulei Baffin, Canada, depaseste cele mai mari temperaturi de la inceputul erei geologice in care ne aflam. Acesta desi acum 11.000 de ani radiatia solara era cu 9% mai mare decat astazi. Oamenii de stiinta au analizat temperaturile din trecut ajutandu-se de bulele de gaz prinse in ghetari. In plus, ei s-au folosit si de datarea cu carbon a plantelor prinse in gheata.
Zona arctica se incalzeste de mai bine de un secol dar se poate constata, potrivit studiului, o accelerare a acesteia dupa 1970. "In ultimii 20 de ani cresterea a fost absolut uimitoare. Toata insula Baffin se topeste", a mai declarat cercetatorul Gifford Miller.
Studiile cercetatorilor din zona arctica sunt alarmante. Potrivit oamenilor de stiinta, media temperaturilor din ultimul secol este mai mare decat in ultimii 44.000 de ani.
Exista o dezbatere aprinsa legata de incalzirea globala. Cum temperaturile de vara s-a