În baza prevederilor legale în vigoare, prin care sunt stabilite măsurile de protecţie socială pe perioada sezonului rece, familiile şi persoanele cu venituri reduse beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, pe perioada cuprinsă între 1 octombrie 2013 şi 31 martie 2014.
Subvenţiile se acordă pentru trei tipuri de încălzire, respectiv energie electrică (acolo unde încălzirea se face exclusiv prin acest mijloc), gaze naturale şi combustibili solizi sau petrolieri.
“Ajutorul pentru încălzirea locuinţei, care se solicită la primării, se stabileşte pe categorii de venit pentru familiile şi persoanele singure şi se obţine pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. În vederea stabilirii dreptului la acest ajutor, primarii solicită acte doveditoare, care atestă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi documentele privind locuinţa sau bunurile deţinute de persoanele care fac parte din familie, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritori-ale.
În cazul în care, pe baza documentelor doveditoare prezentate de solicitant, există suspiciuni privind veridicitatea situaţiei familiei sau persoanei beneficiare de subvenţie, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale de către serviciul public de asistenţă socială, în baza căreia va decide dacă ajutorul pentru încălzire va fi sau nu acordat. Actele doveditoare trebuie depuse la primăria de domiciliu până la data de 20 noiembrie. Ajutoarele pentru încălzirea cu energie electrică se obţin în aceleaşi condiţii ca cele pentru încălzirea cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili. Consumatorii vulnerabili, respectiv familiile şi persoanele cu un venit lunar cumulat de până la 155 lei, beneficiază de o subvenţie în sumă de 240 lei. Pentru cei ale căror venituri lunare se situează între 155,1 lei şi 21