Experţii susţin că nimeni nu poate garanta că acestea au ajuns unde trebuia. Nu există o transparenţă prin care s-ar arăta cine şi cât a primit
Ajutoarele umanitare venite din străinătate reprezintă, de multe ori, salvarea de la limita sărăciei pentru moldovenii care le primesc. În primele şase luni ale anului curent, au intrat în ţară ajutoare umanitare de aproape 34 de milioane de lei.
Sute de tone de produse alimentare, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente etc. au fost aduse în Moldova. O parte considerabilă din aceste ajutoare ajung şi în regiunea transnistreană.
Anual, în Republica Moldova intră ajutoare umanitare în valoare de peste 200 de milioane de lei. Cele mai multe ajutoare au fost medicamentele şi dispozitivele medicale, constituind 33,8%, în valoare totală de circa 11 milioane de lei. Alte 11% sunt ajutore umanitare constând din haine şi încălţăminte, de peste trei milioane de lei. Doar 3,8% o reprezintă produsele alimentare, care constituie peste un milion de lei. Acestea au avut ca destinaţie pensionari, orfani, familiile cu mulţi copii, familiile monoparentale, şomerii, invalizii sau chiar unele instituţii de stat precum spitale şi şcoli.
Ţările europene, cei mai mari donatori
Moldova primeşte ajutoare umanitare din toată lumea. Totuşi, Mihail Malic, şeful secţiei ajutoare umanitare din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, spune că majoritatea donatorilor vin din ţările europene, lider fiind Germania. "Cele mai mari volume de ajutoare au fost acordate ţării noastre de către Germania, în valoare totală de 8,5 milioane de lei, de Coreea de Sud, cu valoare de aproape patru milioane de lei, de Elveţia, cu peste două milioane de lei, sau Olanda cu peste trei milioane de lei. Ajutoare considerabile au donat şi România, SUA şi Ucraina", spune Mihail Malic.
Potrivit specialistului, un motiv pentru care