„Mai multe depozite înseamnă mai multe credite, iar mai multe credite înseamnă o creştere economică durabilă.”
Banca Naţională a Moldovei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au semnat azi un memorandum de înţelegere pentru realizarea unor acţiuni care ar facilita remiterea banilor agonisiţi în afara ţării prin intermediul sistemelor bancare. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie va finanţa organizarea de mese rotunde, seminare şi cercetări, menite să îmbunătăţească competenţele migranţilor moldoveni în materie de finanţe. Tamara Grejdeanu relatează:
Semnatarii acordului de colaborare intenţionează să încurajeze muncitorii moldoveni să apeleze la serviciile bancare atunci când trimit banii acasă şi nu la companii private sau la persoane fizice. Transferurile făcute de migranţi continuă să fie unul din principalele motoare de creştere economică, spune Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, argumentând necesitatea atragerii remitenţelor în sistemul bancar. În primele opt luni ale anului curent, muncitorii din afara ţării au transmis acasă peste un miliard de dolari, dintre care, doar a zecea parte, pe căi oficiale, a mai spus guvernatorul:
„Circa 89 la sută din transferuri vin prin intermediul companiilor de transfer, iar 11 la sută vin prin intermediul băncilor. Acestea sunt transferuri prin canale oficiale, canale observate, canale formale. Desigur o sumă importantă de remiteri vin prin intermediul canalelor informale, microbuze, persoane fizice. Estimările Băncii Naţionale arată că aceste transferuri neformale reprezintă circa 25-30 la sută din suma transferurilor formale.”
În acest an, mai mult de 20 de mii de clienţi ai patru bănci din Moldova au participat la un proiect realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Beneficiarii de remitenţe au fost informaţi cum să gestioneze