Pentru că se anunţă deja organizarea unor ample manifestări dedicate Zilei Bucovinei (28 noiembrie), venerabilul pictor, poet şi dramaturg sucevean George L. Ostafi (care în acest an a trecut pragul vârstei octogenare) ne-a spus povestea unui monument care-ar fi trebuit să marcheze această zi cu 13 ani în urmă, dar care a rămas... în proiect.
Este vorba de „Şipotul Bucovinei”, sau „Monumentul Mileniului III”, pe care George L. Ostafi l-a conceput şi l-a propus administraţiei locale şi judeţene cu câţiva ani înainte de trecerea în noul mileniu.
„Trei milenii, trei provincii, trei culori, trei războaie şi trei ciuturi care scot apă din acelaşi izvor al timpului infinit”
Proiectul monumentului, pe care George L. Ostafi l-a prezentat în câteva expoziţii personale succesive (proiect care a fost discutat într-una din şedinţele Consiliului Local, în care s-au făcut şi propuneri de amplasament - pe dealul Tătăraşi, în zona în care mai târziu s-a conturat un plan al campusului universitar), era alcătuit din trei arcuri de beton, în faţa cărora se aflau trei coloane cu cumpănă, cu trei ciuturi care se puteau alimenta dintr-o singură fântână amplasată în centrul unui platou.
Monumentul, aşa cum a scris autorul pe planşa-proiect, era „închinat eroilor Bucovinei care s-au jertfit în războaiele purtate pentru independenţa, reîntregirea şi apărarea patriei străbune”, iar simbolistica lui viza o multiplă trinitate: „trei milenii, trei provincii, trei culori, trei războaie şi trei ciuturi care scot apă din acelaşi izvor al timpului infinit”.
Planşa conţine şi un text versificat semnat de George L. Ostafi: „E timpul un şipot în veci nesecat, / Tu soarbe din el cât eşti însetat!”.
Sfeşnicul şi eşarfa tricolor de „Cavaler al Unirii”
George L. Ostafi ne-a mărturisit că are şi o motivaţie personală care l-a determinat să conceapă şi s