Deputatul liberal Petre Roman este de părere că proiectul de lege promovat de Guvern pentru exploatarea minereurilor aurifere de la Roşia Montană este „inacceptabil şi trebuie respins“, iar o soluţie ar fi actualizarea Legii Minelor. „Comisia parlamentară are 10 zile prelungire pentru a veni cu un răspuns pe acest proiect de lege, dar din punctul nostru de vedere este categoric negativ. În legătură cu un nou proiect de lege, nu suntem de acord cu «peticirea» actualului proiect. Trebuie introdus în Legea minelor, iar acolo trebuie făcute precizările referitoare la exploatările aurifere. Mai mult, eu vreau să vin în Parlament cu Legea minelor din 1934, al lui Brătianu, care trebuie să suporte unele modificări pentru a fi adus la zi. Nu pentru că Brătianu a fost liberal, ci pentru că vechea lege are ca esenţă principii corecte”, a precizat Petre Roman. Mai mult, el a făcut referire la Legea minelor din 1898, promovată de Petre Carp (om politic, diplomat, fondator al Societăţii Junimea şi lider politic al acesteia, membru marcant al Partidului Conservator), care la vremea respectivă a fost de excepţie.
Roman spune că, în cazul Roşia Montană, statul român trebuie să poată interveni în cazul în care investitorul nu respectă condiţiile impuse. Deputatul braşovean a mai precizat că „nu aş interzice utilizarea cianurilor, ci acumularea acestora”, în contextul în care ecologizarea ulterioară este extrem de costisitoare.
Suma de 40 de milioane de euro prevăzută în contractul de exploatare de la Roşia Montană pentru ecologizare „este o şpagă, nu e o sumă pentru refacerea sitului”, a susţinut Roman, care a precizat că este nevoie de 12-14 euro/mp de teren otrăvit pentru ecologizare, iar suprafaţa care va fi afectată este de peste 300 de hectare.
Deputatul liberal Petre Roman este de părere că proiectul de lege promovat de Guvern pentru exploatarea minereur