Preşedintele Traian Băsescu, aflat la Consiliul European de la Bruxelles, a declarat că România este de acord cu implementarea unei pieţe digitale unice la nivel european până în 2015, însă trebuie să existe şi un cadru normativ naţional în fiecare stat, precizând că pentru România va fi şi o problemă de mentalitate, nu doar de infrastructură.
„Trebuie să existe un set de reglementări la nivel european, dar care nu trebuie să dezavantajeze statele care au un nivel mai redus de digitalizare. România nu va accepta o reglementare generalizată în detaliu. Guvernul trebuie să-şi ia mandat pentru ca în Consiliu să adapteze limita de reglementare şi la interesele noastre. Nu vom bloca marile direcţii de reglementare generalizată, dar detaliile trebuie să rămână la autoritatea naţională”, a declarat Băsescu, de la Bruxelles.
În primul rând, spune preşedintele, noile norme nu trebuie să afecteze nivelul de competitivitate al operatorilor români. Un alt aspect deosebit de important este şi asigurarea unor garanţii că datele cu caracter personal vor fi protejate.
„Dacă utilizatorii nu vor fi convinşi că secretul datelor personale se va păstra şi vor avea sentimentul că datele le pot fi furate în orice magazin, proiectul e sortit eşecului. Esenţa reglementărilor trebuie să se îndrepte către crearea sentimentului de încredere că aceste date vor fi protejate”, a precizat Băsescu.
Cu toate acestea, România nu se poate alinia cu succes celorlalte state dacă nu are infrastructura necesară pentru crearea acestei pieţe unice digitale. Concret, este nevoie nu doar de o „aprovizionare” cu calculatoare la nivel naţional, ci şi de cursuri de utilizare a unui computer, pe diferite niveluri, explică preşedintele.
„Pregătirea resursei umane este cheia în reuşita acestui proiect care trebuie finalizat până în 2015”, a specificat Băsescu.
Mai mult, şefu