O echipa formata din arhitecti, etnologi si sociologi a analizat stilul arhitectonic traditional din Maramures pe parcursul a cateva luni. Acestia au stat de vorba cu localnicii din trei sate, pentru a vedea ce rol are fiecare anexa din gospodarie si ce destinatie are in viitor, totul fiind realizat cu scopul de a salva cladirile vechi din satele maramuresene. La finalul proiectului, a fost conceput un ghid de bune practici, care vine cu idei si sugestii despre modul in care pot fi integrate o sura sau o casa taraneasca in peisajul modern.
Zece gospodarii din Surdesti, Sisesti si Danesti au fost analizate de specialisti. Acestia au incercat sa inteleaga mai bine fenomenul de transformare a caselor traditionale maramuresene sau, in unele cazuri, disparitia lor. Pentru a incerca sa salveze stilul arhitectonic din aceasta parte a tarii, vechi de sute de ani, cei implicati in proiectul „Pro Sura. Constructii vechi pentru timpuri noi” au venit cu solutii prin care casele vechi sa fie pastrate, dar imbunatatite si modernizate pentru a fi in acord cu cerintele secolului XXI.
„Asta e de fapt ideea proiectului – cum reciclam o cladire veche fara sa o distrugem, pentru ca ea exista. Efortul este mult mai mic sa o repari, sa o modernizezi si sa o utilizezi, decat sa faci ceva nou care, de cele mai multe ori, distruge si peisajul si imi omoara memoria familiei. Nu mai pot sa spun ca asta este casa bunicilor, nu mai pot sa spun ca imi aduce aminte de familia mea, este ceva complet impersonal, pe care pot sa il regasesc oriunde in Romania si nu este al locului”, a precizat coordonatorul de proiecte din partea fundatiei „Pro Patrimoniu”, arhitectul Raluca Munteanu.
Dupa realizarea cercetarii in teren, arhitectii au realizat schite cu modul de amplasare al constructiilor din gospodariile maramuresene si au propus noi idei de utilizare a lor. Spr