Ziua Armatei, care este chiar azi, celebreaza incheierea unei campanii eroice a ostirii romane, din anul 1944, practic eliberarea Ardealului, prin batalia de la Carei, de sub ocupatia hortista, dar este, in acelasi timp, printr-o dumnezeiasca coincidenta, si ziua maresalului. A singurului maresal pe care il are Romania. Erou al celui de-al Doilea Razboi Mondial, decorat cu cele mai inalte distinctii ale Statelor Unite si Uniunii Sovietice, membru de vaza al marilor familii domnitoare ale Europei, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. La multi ani, viteaza Armata Romana! La multi ani, Majestate!
Mai exista si alte coincidente fericite. De pilda, in ultimii 23 de ani de cand se fac, din ce in ce mai intens, cercetari de piata, Armata Romana se plaseaza constant, dupa Biserica, pe primul loc in increderea populatiei. Cetatenii Romaniei au avut incredere in Armata chiar si atunci cand, in momentele dramatice din decembrie '89, la ordinul unor inalti ofiteri responsabili, militarii au tras in populatie. Si au facut victime. Cu toate acestea, sa ne amintim ca toti strigam pe strazi: „Armata e cu noi!”. Cu atat mai mult avem incredere in Armata azi. Este una dintre principalele institutii ale statului despre care, slava Domnului, se poate spune, fara teama de a gresi, ca de multi ani nu se mai amesteca in politica. Ca de multi ani nu mai incearca sa influenteze, intr-o directie sau alta, deciziile pe care le iau parlamentarii, guvernele sau partidele. A devenita Armata Romana, dintr-o institutie de masa a carei istorie a fost marcata de nenumarate fapte eroice, o oaste de elita. De profesionisti. Care, cu intelepciune, se afla la distanta necesara si corecta fata de zbaterile politicii de la Bucuresti.
Si avem un Rege. Singurul dintre marii participanti ai evenimentelor care au marcat cel de-al Doilea Razboi Mondial, care a stiut intotdeauna sa se plaseze