“Presiunea frenetică reflectă furia încă palpabilă din rândul oficialilor ruşi privind extinderea NATO în fosta sferă sovietică şi dorinţa de a opri o extindere similară, a puterii economice europene", scrie New York Times (NYT).
Publicaţia americană face o trecere în revistă a intimidărilor Federaţiei Ruse la adresa vecinilor săi din regiunea Europei de Est, Moldova, Georgia, Armenia şi Ucraina. Blocarea exporturilor, ameninţări cu sistarea gazului sau expulzarea în masă a emigranţilor se numără printre tacticile aplicate de Rusia.
"Aceste tactici dure au provocat un haos economic în întreaga regiune în ultimele luni", scrie publicaţia. NYT consider, totuşi, că nicăieri nu este mai intensă presiunea ca în Republica Moldova, o ţară care la capitolul venit pe cap de locuitor rămâne chiar în urma Albaniei, cu 3500 de dolari pe om. Şi, pe lângă interdicţiile deja aplicate, în Republica Moldova există temeri privind interdicţiile la mere sau alte produse agricole, care ar avea consecinte devastatoare în sezonul de recoltare.
"Cu toate acestea, tacticile Rusiei au consolidat hotărârea liderilor fragilei coaliţii de la guvernare de a încheia acordurile politice şi economice cu UE", notează NYT. Pe lângă asta, abordarea rusă a determinat companiile să-şi reducă dependenţa de piaţa Rusiei. Andrei Sârbu, a cărui familie deţine vinăria Puhoi a declarat pentru NYT că piaţa rusă este una foarte atractivă, cu multe oportunităţi de vânzări, datorită dimenisunii. Însă factorul politic este un risc.
În derivă, către UE
Publicaţia americană Global Post (GP) însă scrie că în timp ce negocierile oficiale cu UE sunt în toi, cetăţenii Republicii Moldova şi ai Ucrainei încearcă să se împace cu deriva, aparent inevitabilă, spre UE. "Oamenii din cele două republici sovietice sunt divizaţi de obicei între conservativi şi liberali, între urban şi rural şi între bogaţi